Senaste forskningen från 4 forskare knutna till STAD, Stockholm förebygger alkohol och drogproblem, visar att EN MILJON svenskar har problem med bruk, missbruk och beroende av alkohol, narkotika och tobak. EN MILJON! Vad tror du det kostar och hur många dödsfall skördar det varje år? 150 miljarder kronor kostar det oss alla har tidigare beräkningar visat. Varför gör inte Livsmedelsverket något åt det och all undermålig mat som säljs i våra butiker istället för att skicka ut nitiska miljö- och hälsoskyddsinspektörer ut till småföretagare som säljer vitaminer? Hur många dödsfall har de orsakat? Det är rena upp och ner vända världen vi lever i! 

https://vitaminupproret.se/

Läs hela inlägget »

Den senaste tiden har det varit mycket kring sorg, förluster och sorgbearbetning. Tidningsartiklar i båda Gotlands tidningar, på webben och medverkan i P4 Gotland.med anledning av kursen i sorgbearbetning vid Folkuniversitetet.  

Vid föreläsningen på Almedalsbiblioteket kom 38 personer och många delade med sig av sina erfarenheter av sorg och förluster. Tack alla ni som medverkade!

Föga anade vi då att vi själva skulle få uppleva en förlust knappt en månad senare. Vår älskade lilla Saga kämpade för sitt liv i tre veckor men sen orkade inte hennes lilla kropp. Anemin tog över och i söndags morse tog hon sitt sista andetag. Mattes lilla bebis som gett oss så mycket glädje under sitt korta liv. Hon lämnar oss i stor sorg och saknad. Huset blev så tyst och tomt....   13 januari skulle Saga fyllt 2 år. 

Ni som hade planerat att komma på min föreläsning igår som jag ställde in av ovanstående skäl hör gärna av er om ni vill ha information om kursen i Sorgbearbetning eller om nya föreläsningar. 

Saga och husse leker
Läs hela inlägget »

Det är bråttom! Vi har inte mer än 5-6 år på oss att vända skutan enligt Johan Ehrenberg som vi lyssnade på igår på Energiexpo i När. Om 100 år kommer det inte finnas något syre kvar åt jordens befolkning om vi fortsätter med förstörelsen av vår Moder Jord genom användning av olja, kol och gas. Är det en planet i utdöende vill vill lämna åt våra barn och barnbarn? Nej, nu är det hög tid att ta ansvar! Ansvar för att bli prosument, dvs bli din egen elproducent istället för att skänka dina pengar till de stora elproducenterna som Vattenfall, Eon och Fortum. De är tyvärr inte intresserade av annat än att tjäna pengar! Egen el kommer att förändra hela elsystemet! Kan Tyskland förse 55 % av landets elkonsumtion med solel, varför skulle inte vi i lilla Sverige kunna göra det? Tyvärr har den politiska viljan saknats och därför behöver vi själva, var och en av oss ta ansvar för vår klimatpolitik. Vi bytte ut en gammal vedpanna förra sommaren till luft, vatten, värmepump med solceller och nu går vi vidare mot solel! Vi vill uppmana Sveriges alla villaägare att göra detsamma! Med egen el vet vi vilket pris elen har i minst 25 år framåt och med solcellsbidrag är anläggningen betald på 10 år! En verkligt miljövänlig och långsiktig investering! Så sätt igång!
För dig som vill veta mer finns www.egenel.se eller maila Johan Ehrenberg. Han lovade att han svara på alla mail han får.

Läs hela inlägget »

Tiden springer iväg och jag tänkte att det nog är på plats med en blogguppdatering. På påsken kom min dotter, son och sonens flickvän hit i några dagar. Till deras förtjusning bjöd Gotland på de varmaste temperaturerna i hela Sverige vid det laget och vi passade på att fika i solen och gå promenader med Saga. Vi gjorde också en utflykt till raukarna i Folhammar.

Tänk vad glad man blir av lite vårblommor! Tänk vad glad man blir av lite vårblommor!
Saga och jag vid raukarna
Saga på promenad i trädgården. Här fick hon syn på grannens lamm på andra sidan staketet.
Sedan vi lät såga ned några stora träd är det riktigt luftigt på gården!

Återkommer snart med mer uppdateringar om vad som händer på gården!

Läs hela inlägget »
Gotlands Lucia 2013 Gotlands Lucia 2013

I lördags hade vi julmarknad, fika och luciafirande på Hälsogården. Dryga 30 personer hittade till oss och fikade, pratade och umgicks en stund. Gotlands lucia kom och lussade. Sju duktiga tjejer som sjöng så vackert så ögonen tårades. Nog är det något alldeles med lucia och alla fina julsånger. Vi hade tur som fick till och med ett par  extranummer. Vi hoppas detta kan bli en tradition hos oss.

Eftersom Lucia samlade in pengar till funktionshindrade barn på Gotland ville vi självklart bidra så vi ordnade lotteri med fina hälsosamma vinster. Under lördag och söndag sålde vi lotter för totalt 1260 kr. som oavkortat går till barnen. Vi tackar alla som köpte lotter och här är de som hade turen på sin sida och tog hem vinsterna:.

  • 1:a pris Presentkort på massage gick till Lilian Smith. Vi tackar Janet Jönsson som skänkte priset
  • 2:a - 4:e pris, Presentkort på detox genom fotbad gick till Josefine Willemo, Victoria Karlström, Birgitta Schuberg
  • 5:e - 7:e pris, Presentkort på bastubad för två personer i infraröd bastu gick till Janet Jönsson,  Estelle Laakso, Karin Scharp

Grattis säger vi till alla vinnare!

På söndagen hade vi vår tredje julmiddag med raw-food och antalet gäster har ökat för varje söndag. Vi har fått träffa så mycket trevligt folk och alla har varit så nöjda med maten. Vi är jätteglada för det. Det här blir också en tradition på hälsogården. Nu är det julstök som gäller innan vi kan unna oss ett par dagar ledigt.

Våra julmiddagsgäster
Läs hela inlägget »
Förrätten och huvudrätten till vår julmiddag förevigad. Vi tycker det här är jättegott! Hoppas att även våra gäster tycker det. Förrätten och huvudrätten till vår julmiddag förevigad. Vi tycker det här är jättegott! Hoppas att även våra gäster tycker det.

Julen närmar sig med stomsteg och på Hälsogården är det full aktivitet. För närvarande planerar vi julmarknad och julmys med grannarna och vi får besök av Gotlands Lucia. Det ska bli roligt att julpynta i vår konferens/samvaro. Vi har även provlagat och smakat alla rätter vi ska på vårt 3-rätters raw-food julmiddag. Vi serverar middagen under december och hoppas att många kommer. Den första bokningen fick vi idag! Vi glädjer oss för det. Mer om julmiddagen finns i vår kalender. 

Tidigare under hösten hade vi besök av Jan och Marie. Två duktiga frekvensterapeuter som lät sig inspireras av raw-food och levande föda. De blev glatt överraskade över att maten var så god och att den dessutom mättade så bra. Ingen behövde gå hungrig! Dessutom blev de varse över att sötsuget försvinner snabbt när man ger kroppen den näring den behöver. Det var verkligen skönt att under en vecka få fokusera på sånt vi igentligen ska göra istället för renoveringar. Lagom till Jan och Maries besök fick vi igång våra inomhusodlingar. Vårt lusthus som jag tyckt varit helt malplacerat och dessutom äckligt eftersom det tidigare fungerat som rökrum fick helt plötsligt en ny innebörd! Det är så intressant att upptäcka att samma sak kan ha så olika betydelse och väcka så olika känslor beroende på ens eget fokus. Lusthuset fungerar alldeles utmärkt till våra odlingar och där växer nu solrosskott, boveteskott, vetegräs och kryddväxter. Jag är mycket nöjd med det. Jag är också mycket nöjd med att fortfarande, 20 november kunna plocka ogräs till vår energisoppa i trädgården. Älskar Gotland! 

Läs hela inlägget »
Visby i skymningssol
Visby
Johnny och Saga vid Fårö fyr Johnny och Saga vid Fårö fyr

Eftersom vi inte hunnit med att se oss omkring på Gotland under våren och sommaren har vi efter att turistsäsongen tog slut ägnat ett par dagar åt att se oss omkring. En lördag morgon gav vi oss iväg till Fårö med matsäcken i bagaget. Det var så skönt att få ägna tankarna åt något annat än bara renoveringar och kaos vi bor i och vi hade dessutom tur med vädret.Solen sken från en klarblå himmel och värmde gott även om det blåste lite. Vi stannade vid havet och åt och fortsatte sen till fyren på norra Fårö. En eftermiddag när solen sken släppte vi det vi hade för händerna och åkte till Hoburgen. Vilket ställe! Det är nåt alldeles speciellt med den här ön, med havet, raukarna och gravfälten, den är rent av magisk. Det känns som om vi är någon annanstans än i Sverige. Ja, titta själv på bilderna. Jag har ansträngt mig att för inte ha något finger med i  bilden som det brukar bli. dottern har visat mig hur jag ska hålla telefonen :-)
Välkomna hit ni fastlänningar som ännu inte besökt Gotland, vårt B&B är öppet året runt och november - mars har vi Hälsoveckor till ett extra förmånligt pris. 

Hoburgen (södra Gotland)
Hoburgen
Hoburgen
Raukfältet Folhammar i Ljugarn
Läs hela inlägget »
Mina älsklingar Mina älsklingar

Efter att ha jobbat intensivt varje dag, sju dagar/vecka med arbetsdagar från tidiga morgon till sena kvällen är det inte utan att vi börjar känna oss lite slitna. Men tack vare energisoppa och mycket kärlek funkar det trots allt. I helgen unnade vi oss dock att ta några timmar i skogen så Saga får börja träna på att vara jakthund. Vi gick upp vid 5-tiden och åt lite frukost och packade matsäcken och gav oss iväg ca 6 km från hemmet. En vacker morgon mötte oss och framför allt tystnaden. Här är det bara skog och inga vägar och inga människor, det är underbart. Saga blev överlycklig som fick springa lös och hon satte genast igång sitt sökande men vi fick varken rådjur, harar eller kaniner eller rabbis som de heter här på Gotland. Johnny har fått glädjen att komma med i jaktlaget i socknen så nåt rådjur borde vi få in i frysen innan vintern kommer. Efter närmare fyra timmar i skogen åkte vi hem fyllda av ro och glädje. 

Sen jag skrev sist har vi skaffat oss kalkoner som så småningom ska bli till korv. Först tyckte jag de var ganska fula men numera tycker jag de är riktigt söta och dessutom roliga. De är verkligen flockdjur, de går alltid alla tillsammans. De brukar retas med Saga och gå så nära henne de kan utan att hon kan nå dem när hon är fastbunden i snöret. Annars brukar hon få vara med och jaga tillbaka dem där de ska vara, dvs i närheten av hönshuset, när de börjar närma sig vägen. Tyvärr har en kalkon försvunnit, vi vet inte om det är någon rovfågel som tagit den och en kalkon låg död en morgon när vi kom till hönshuset. Så nu är det åtta kvar. Vi hoppas de överlever till november. Någon som inte överlever till november är vår Mozart. Hönapöna har ruvat på ägg igen och av åtta stycken blev det två kycklingar varav en var missbildad. Den dog några dagar senare. I veckan åker vi och hämtar en ny tupp som förhoppningsvis ger mer livsdugliga kycklingar. 

I veckan var jag på föreläsning med kostrådgivare Steven Acuff. intressant och som i mångt och mycket bekräftade våra tankar kring levande föda. Han citerade någon, jag tror det var Dag Hammarsköld som lär ha sagt "att födas i Norden/Sverige är som att vinna 1:a pris i livets lotteri" och hur tar vi tillvara den vinsten? Hur hanterar vi våra kroppar, vi som har alla möjligheter att leva ett långt och friskt liv? VAD GÖR DU?

Saga utslagen på husses jacka efter en lång språngmarsch
Naturens under, spindelväv
Våra kalkoner i hönsgården
Läs hela inlägget »
Välkommen in i Hälsoboden Välkommen in i Hälsoboden

Under de senaste veckorna har det varit full aktivitet på Hälosgården från tidiga morgon till sena kvällen. Ett par raw-food luncher har vi avverkat med trevliga gäster och Johnny har haft en del behandlingar och jag en viktminskningskurs. Samtidigt fortsätter renoveringarna och under veckan som gick blev vi klara med Hälsoboden. Det blev riktigt fint i det gamla mjölkrummet efter städning, målning och med butiksinredningen på plats. En del försäljning har det varit med vissa svårigheter för mig att hantera kassan, jag som inte är van. Men med lite träning ska väl det också gå. En familj från Stockholm var här en vecka och hyrde vår fina gäststuga. De var nöjda när de åkte hem och vi hoppas på återbesök. Nu är Johnny igång med matrummet där det blir nya fina tapeter, golv och golvlister och fönsterfoder. Jag är så glad åt den fina gammaldags tapeten vi ska ha där. Har drömt om den i flera år! Mina drömmar/MÅL förverkligas ett efter ett! 

Här fiinns raw-food godis,böcker, ekologiska schampon, krämer, dadlar, fikon, te, alger med mera
LivsValHälsas egna smycke, design Irene Ahl
Vackra halssmycken, design Irene Ahl
Bordet är dukat för raw-food lunch
Trevlig familj från Stockholm på raw-food lunch. Vi hade mycket gemensamt kring hälsa
Läs hela inlägget »
Min underbara man Min underbara man

Så äntligen blev vår lilla gäststuga klar. Den har blivit putsad både ute och inne. Det är tur jag har en händig man som kan göra rördragningar, fixa med el, bygga vägg, montera ihop duschkabin och sätta in ett nytt kök. Hur hade det gått annars? Själv har jag sytt gardiner och kuddfodral och ägnat mig åt det roliga jobbet att pynta och ta in allt porslin och så städa förstås. Vi hoppas att våra gäster som besöker oss kommer att bli nöjda med stugan. Vi är i alla fall nöjda med resultatet med tanke på hur det såg ur när vi startade. Imorgon åker skylten upp vid vägen om att vi har ledig stuga. Bilder på stugan hittar du under fliken Hälsogård/gäststuga. 

Nu är nästa projekt att se till att den lilla Hälsoboden blir klar. Det ska städas och målas därinne och sen ska all inredning på plats. Men till helgen blir det viktminskningskurs så boden får vänta några dagar  till. Förra helgen var vi med på Slåtterfest här i socknen och jag fick några flashback när jag mindes somrarna i Karvia, Finland hos släkten när vi hässjade hö. Nog är det skillnad att bo på landet och på stan.Vi fick smaka den gotländska drycken Dricke och bekanta oss med grannarna. Numera bor vi granne även med bion här i byn (bygdegården) och jag hade gärna gått på bio igår men jobbet med gardinerna fick gå före. Har i alla fall bestämt mig för att Den store Gatsby måste ses.  

Lena och Johnny i förgrunden, det bjöds på mat också
Gunnel som bor granne med min syster Pirjo (sommargotlänning) i Sanda och Gunilla, en av våra grannar
Läs hela inlägget »

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter

-
SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg1000länkar.com - gratis länkkatalog